Rivaliteit op het circuit (deel II) – Een Amerikaans onderonsje

Gedurende de geschiedenis van de motorsport zijn er nogal eens vetes geweest tussen de diverse coureurs. Waarvan in de Formule 1 die tussen Ayrton Senna en Alain Prost de meest voor de hand liggende is. In de MotoGP spreken we dan over de rivaliteit tussen Wayne Rainey tegen Kevin Schwantz, of recenter die vetes waar aan de ene kant Valentino Rossi bij was betrokken en aan de andere kant – gedurende verschillende periodes – Max Biaggi, Sete Gibernau, Casey Stoner en Jorge Lorenzo.

In het tweede deel wordt de onderlinge strijd tussen de Amerikanen Wayne Rainey en Kevin Schwantz onder de loep genomen.

AMA Superbike
Rainey vs. Schwantz
Het seizoen 1987 zou het begin zijn wat een zeer competitieve rivaliteit zou worden tussen een tweetal rijders in het AMA Superbike Championship. Het betreft de Amerikanen Wayne Rainey en Kevin Schwantz. Het duo lag gedurende het hele kampioenschap met elkaar in de clinch, waarbij er regelmatig contact met elkaar was op de baan. Rainey werd uiteindelijk als kampioen gekroond, Schwantz was vice-kampioen met welliswaar meer overwinningen. Rainey had er 3 tegenover 5 van Schwantz, uit negen wedstrijden. De onderlinge rivaliteit was zelfs van dien aard dat ze tijdens de Trans-Atlantic Match Races in hetzelfde jaar ermee doorgingen terwijl ze teamgenoten waren in competitie tegen een Brits team.


Het Wereldkampioenschap 500CC
Schwantz, Rainey & Doohan podium
In 1988 gingen beide rijders naar het WK 500CC (de voorganger van het huidige MotoGP), voor beide heren was het een rentree in het WK. In 1984 reed Rainey al in de 250CC voor hetzelfde team als waarvoor hij in ’88 in de 500CC zou komen te rijden, namelijk Team Roberts Yamaha. Kevin Schwantz reed in 1986 zijn eerste wedstrijd in de 500CC, dit was voor Suzuki op een RG500. Hij debuteerde namelijk op het TT Circuit in Assen, dit was de eerste van uiteindelijk 6 wildcard starts gedurende de seizoenen ’86 en ’87. Zijn eerste volledige seizoen op het hoogste niveau was net zoals bij Rainey in 1988. Schwantz tekende voor Suzuki en reed op een RGV500. De beide heren gingen vrolijk verder met elkaar op de verschillende circuits over de wereld te bevechten, om zodoende het niveau op te tillen. Schwantz won gelijk zijn eerste tijdens het openingsweekend van het seizoen, dit was de Grand Prix in Japan op het welbekende Suzuka Circuit. In de jaren tussen 1990 en 1992 pakte Wayne Rainey zijn drie titels. Kevin Schwantz finishte in 1990 als vice kampioen en in 1991 als derde. In 1992 werd Schwantz vierde in de eindstand.

Het einde van de rivaliteit
Rainey was onderweg om zijn vierde opeenvolgende titel te halen toen het noodlot hem trof in de Italiaanse Grand Prix van 1993 op het Misano Circuit. Hij voerde op dat moment zowel het kampioenschap als het veld aan, toen hij zijn carrière voortijdig moest beëindigen door een crash waarbij hij zijn ruggengraat zou breken op een vangrail die specifiek voor autoraces ontworpen was. Doordat hij dankzij het ongeluk vanaf de borst verlamd was, en dus niet meer in staat om te racen, kon Kevin Schwantz zijn eerste en enige wereldtitel behalen. Na een door crashes beladen seizoen in 1994, begonnen de kwalen die hierdoor zijn opgelopen zijn tol te eisen. Na een gesprek aan het begin van het seizoen 1995 tussen de voormalige rivalen, besloot Schwantz om met pensioen te gaan. Onderling zijn ze aardig gelijkwaardig gebleven; 25 overwinningen voor Schwantz om 24 voor Rainey. Hiermee zijn ze de 2e en de 3e beste Amerikaanse rijders in de statistieken.

Binnenkort: Deel III – Rossi versus…
Deel I – Prost Contra Senna

Advertenties

Een gedachte over “Rivaliteit op het circuit (deel II) – Een Amerikaans onderonsje

  1. Pingback: Rivaliteit op het circuit (deel I) – Prost contra Senna « De Pitbox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s